Magyar Ügyvédi Kamara - Hírlevél 7.
 
Tisztelt Kolléganő! Tisztelt Kolléga!

A lassan elmúló év valamennyiünket korábban nem ismert kihívások elé állított, és csak remélhetjük, hogy a próbatételnek hamarosan vége szakad, és a jövő év nagy részében már nem a járványhelyzet fogja meghatározni mindennapjainkat, hivatásunk gyakorlását. Mindebben bízva kívánok valamennyiüknek Békés Karácsonyt és Boldog Új Évet!

Dr. Bánáti János
a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke
 
KITÜNTETÉSEK ÉS DÍJAK
 
Hivatásrendünk legnagyobb ünnepe az Ügyvédek Napja, melyet a járványhelyzet miatt 2020. évben nem tudtunk megrendezni.

Elnökségünk azonban döntött az Ügyvédek Napja alkalmából oda ítélendő díjakról azzal, hogy azok ünnepélyes átadására a 2021. évben kerül sor.
 
A díjazottak listáját az alábbiakban közöljük.
 
Jog Szolgálatában
 
Dr. Wellmann György ny. kúria bíró, a Kúria korábbi kollégiumvezetője

Dr. Szeder Gyula legfőbb ügyészségi tanácsos, ny. főosztályvezető

Dr. Mezey Barna ELTE tanszékvezető professzora

Dr. Török Ferenc Zala Megyei Ügyvédi Kamara elnöke, a Magyar Ügyvédi Kamara titkára
 
Ügyvédségért
 
Dr. Kerényi Ervin - Győr-Moson-Sopron Ügyvédi Kamara elnökhelyettese, a MÜK fegyelmi bizottságának tagja

Dr. Legeza László - Békés Megyei Ügyvédi Kamara elnöke

Dr. Tóth M. Gábor - Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke
 
Dr. Horváth István - Budapesti Ügyvédi Kamara vezető fegyelmi biztosa

Dr. Hofszang Katalin - Magyar Ügyvédi Kamara Országos Fegyelmi Bizottságának elnöke (Szegedi Ügyvédi Kamara tagja)
 
Kiváló Ügyvédi Munkáért
 
Dr. Neiger M. Tibor (Komárom-Esztergom)

Dr. Stier Diána (Somogy)

Dr. Huszti György (Szabolcs-Szatmár-Bereg)
 
Dr. Pál Lajos (Budapest)

Dr. Fülöp Tamás (Budapest)

Dr. Szánthó Pál (Budapest)
 
Kiváló Jogtanácsosi Munkáért
 
Dr. Fauszt Zoltán (Debrecen)

Dr. Farkas Gábor István (Budapest)
 
Jogi Kultúráért (postumus)
 
Dr. Nehéz-Posony Márton (Budapest)
 
KAPCSOLATTARTÁS A BÜNTETÉSVÉGREHAJTÁSI INTÉZETEKBEN
 
A járványhelyzet a Büntetés-végrehajtási Intézetek rendjére is közvetlenül hatással van, ezért fontosnak tartjuk, hogy az ügyvédi kar tagjai pontos tájékoztatást kapjanak az ügyféllel való kapcsolattartás lehetőségeiről és aktuális szabályairól.

Mellékeljük a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság Operatív Törzs vezetője által kiadott tájékoztatót és annak mellékletét.
 
TOVÁBBKÉPZÉS
 
Közeledik az év vége, és ezzel a 2020. január 1. óta folyamatosan kamarai tagsággal rendelkező kollégák számára az első továbbképzési év vége. Ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelenlegi továbbképzési évben főszabály szerint legalább hat kreditpontot meg kell szerezni.
 
Az Ügyvédi Továbbképzési Rendszerben a kreditpontok az ünnepek alatt is szerezhetőek. Fontos, hogy az adott továbbképzési évhez csak az abban a továbbképzési évben befejezett videók és számonkérések számítanak.
 
A rendszert működtető Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. kollégája december 24-27. napok kivételével egészen december 31-ig áll szíves rendelkezésükre munkanapokon 8-17 óráig technikai jellegű, az elektronikus továbbképzési rendszer működésével kapcsolatos kérdések esetén az alábbi elérhetőségeken:

Hajba-Máté Ivett
e-mail: jogasztovabbkepzes@mkvkok.hu
telefon: 06 30 658-4781
 
A rendszerbe való első belépés ugyanakkor a területi ügyvédi kamaráknál történő ügyintézést is igényelhet, amelyet a kamarák ünnepi elérhetősége korlátozhat.
 
KEDVEZMÉNYPROGRAM
Megújul a MÜK és a MOL közötti üzemanyagkártyás keretszerződés
 
Örömmel tájékoztatjuk, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara és a MOL közötti stratégiai együttműködés keretében a MOL Gold Europe / Hungary üzemanyagkártyával rendelkező területi ügyvédi kamarai tagok részére a MOL az eddiginél átlagosan 20%-kal kedvezőbb kondíciókat kínál 2021. január 1-jétől.
 
A kedvezmény azokat a tagokat is megilleti, akik ezt követően váltják ki a Gold kártyát. A kedvezményszint növekedése mellet bővül a szerződésben érintett termékkategóriák köre is, így mostantól shop termékeket (például Fresh Corner), kenőanyagokat és autókemikáliákat is kedvezményesen vásárolhatnak a MOL-MÜK Gold kártya tulajdonosok.
 
További részletekért, valamint a MOL-MÜK üzemanyagkártya igényléséhez kattintson ide.
 
 
Részletek
 
TÁRSHIVATÁSRENDEK HÍREI
MOKK - Dr. Tóth Ádám az Európai Unió Közjegyzőinek Tanácsa elnöke
 
Az Európai Unió Közjegyzőinek Tanácsa elnökévé választották dr. Tóth Ádámot, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnökét.
 
MISZK - Módszertani levél 
a földhaszonbérleti díj megállapításáról
 
A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elfogadta, az Igazságügyi Minisztérium pedig közzétette a földhaszonbérleti díj megállapításáról szóló 2/2020. MISZK módszertani levelet.
 
FELHÍVÁS
Tanulmányok és recenziók benyújtására
 
A Bibó Jog- és Politikatudományi Szemle Szerkesztőbizottsága és Szerkesztősége ezúton felhívást intéz a jog- és politikatudomány, valamint a kapcsolódó diszciplinák (például: jogfilozófia, jogszociológia, közgazdaságtan, kriminológia, pszichológia) művelőihez tanulmányok és recenziók közzétételére a folyóirat 2021. évi "Demokratikus innovációk a magyar politikában" című különszámába.
 
 
Felhívás
 
Önkéntességet és Adományozást Koordináló Akciócsoport
 
Új vagy használt működőképes informatikai eszközök gyűjtése, rászoruló diákok támogatására vonatkozó felhívást tett közzé az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
 
 
Felhívás
 
 
Magyar Ügyvédi Kamara
1055 Budapest, Szalay utca 7.
 
 
© 2020 Magyar Ügyvédi Kamara